Správný název firmy je důležitý. Jak jej vybrat?

Najít správné označení pro podnikání není vůbec jednoduché. A přitom právě jméno firmy je jedním z faktorů, které často rozhodují o vašem úspěchu v podnikání. Proto jsme pro vás sepsali několik tipů, jak postupovat při výběru jména pro váš byznys.

Jaké vlastnosti by měl mít název firmy?

Vymyslet dobré jméno pro firmu je opravdu důležité. Není to jen formalita, a vůbec se ji nevyplatí podcenit. Obchodní jméno nemá totiž jen právní, ale také marketingový význam. Název firmy proto musí být:

  • jasný a srozumitelný,
  • odlišitelný od ostatních,
  • chytlavý,
  • dobře zapamatovatelný,
  • smysluplný.

Při registraci virtuálního sídla vám s názvem pomůžeme

Jak nazvat firmu? Každá firma musí mít jedinečný název. V případě, že si registrujete společnost přes naši službu MojeSidlo.cz, existenci názvu v obchodním rejstříku prověříme za vás. Naši specialisté zákaznické podpory vědí, že čárky, pomlčky či tečky se u rejstříkového soudu nepovažují za rozlišovací. Pokud například v rejstříku existuje firma s názvem “MojeSidlo, s.r.o.”, obchodní název “Moje-sidlo s.r.o.” už soud nezapíše. Pokud v obchodním rejstříku zjistíme duplicitu, budeme vás o tom informovat.

Při zakládání společnosti je klíčové prověřit si, zda firma s daným názvem již existuje.

Kitty Jánošová, specialistka zákaznické podpory MojeSidlo.cz

5 kroků, jak vybrat název firmy

#1 Ujasněte si předmět podnikání

Na úvod si stanovte, v čem chcete podnikat. Kreativnější odvětví vyžadují kreativnější název, serióznější odvětví zas vážnější návrhy. Zvažte použití ryze českého názvu, který může být překážkou při expanzi do zahraničí. Název popisující specifický předmět činnosti zase může být problémem při jejich rozšiřování.

#2 Zvažte cílové zákazníky

Víte, kdo bude vaším cílovým zákazníkem? Název firmy totiž ovlivní, jak bude vaše společnost zákazníky vnímána. Pro mladé zvolte něco bláznivějšího, pro konzervativnější zákazníky něco serióznějšího.

#3 Vymyslete více názvů firmy

Při vymýšlení jmen se ničím neomezujte. Spisujte všechna jména, která vás napadnou. Využít můžete osvědčené metody namingu, jako jsou spojování slov, tvorba novotvarů, používání zkratek a jmen, překlad do latiny či jiných jazyků, tvorba asociací a podobně. Až následně z těchto návrhů udělejte výběr a vyřaďte ty, které jsou příliš složité, nesrozumitelné či nezapamatovatelné.

#4 Prověřte si použitelnost

Zkontrolujte si, zda v obchodním rejstříku neexistuje společnost se stejným názvem firmy. Pro jistotu si ověřte i ochrannou známku přes službu TMview, kterou spravuje Úřad EU pro duševní vlastnictví.

#5 Proveďte finální výběr

Pokud vám po prověření v obchodním rejstříku zůstalo několik vhodných názvů, podívejte se také na vhodné domény. Pokud jsou obsazeny, výběr bude jasný. Po absolvování tohoto procesu byste už měli mít jednoznačného vítěze. Pokud si stále nejste jisti, udělejte si malý průzkum mezi svými potenciálními zákazníky.

Legislatívne požiadavky na obchodné meno

Určité požadavky klade na název firmy i legislativa.
Mimořádně důležité je ustanovení, že obchodní jméno nesmí být zaměnitelné s obchodním jménem jiného podnikatele a nesmí vzbuzovat klamavou představu o podnikateli nebo o předmětu podnikání. Je však třeba zdůraznit, že k odlišení obchodního jména právnické osoby nestačí rozdílné označení právní formy. Název by také neměl obsahovat zakázané výrazy nebo výrazy, které by mohly být považovány za nevhodné nebo urážlivé. Neměl by také obsahovat odkazy na státní nebo mezinárodní instituce bez jejich souhlasu.

Závěr

Výběr správného názvu firmy je důležitý nejen z právního, ale také z marketingového hlediska. Vybírejte název tak, aby byl jednoduchý, dobře zapamatovatelný, smysluplný a srozumitelný. Nezapomeňte ani na prověření duplicity v obchodním rejstříku.

O společnosti MojeSidlo

Společnost MojeSidlo poskytuje služby virtuálních sídel již od roku 2012. Aktuálně využívá MojeSidlo.cz již více než 13 000 subjektů, čímž se řadí na první místo v tomto segmentu na Slovensku a Češké republice.

Další články z kategorie Registrační sídlo

Jaký byl rok 2023 v MojeSidlo.cz

Rok 2023 byl pro nás skutečně jízdou se spoustou výzev a úspěchů. Letos jsme překročili hranici 13 000 zákazníků, což nám dokonce umožnilo mít vlastní volební místnost na volbách. A protože věříme, že společné zážitky nás spojují, trávili jsme čas spolu na teambuildingech, kde jsme poznávali nové kolegy.

Postup zřízení Registračního sídla

Jednoduchý postup, jak si u nás zřídit Registrační sídlo firmy.

Často kladené dotazy - FAQ

Máte nezodpovězené dotazy? Chcete k nám dát také živnost?

Odpovědi na tento i na další Vaše dotazy naleznete v tomto článku.

Zaujali jsme Vás?
Objednejte si virtuální sídlo
ještě dnes.

Objednat virtuální sídlo
(C) Copyright 2012 - 2024 MojeSidlo.cz - Virtuální sídlo v Praze

MojeSidlo.cz - všeobecné obchodní podmínky