Sídlo firmy v bytě - nevýhody

Nevýhody umístění sídla firmy v bytě

Byt Spousta podnikatelů se v dnešní době rozhodne umístit sídlo své firmy do vlastního bytu. Tato alternativa je výborným řešením pro takové podnikatele, kteří si nepotřebují zřídit provozovnu. Jsou to většinou podnikatelé, jejichž podnikatelská činnost nemá vysoké nároky na provozování a nejsou zapotřebí větší prostory. Mohou to být například různí výrobci malého zboží – například šperků, vlastníci e-shopů, realitní makléři, stavební firmy a podobně. Mít sídlo v bytě má své výhody, nicméně má i několik nevýhod. Ze zákona sice není povinné nacházet se na adrese sídla firmy, ale když se sídlo firmy nachází v bytě, je více než pravděpodobné, že se na této adrese podnikatel vyskytuje.
Mezi hlavní nevýhody patří zejména: exekuce majetku, rušení vlastní rodiny, setkání s klienty a zaměstnanci v kavárnách, návštěvy kontrolních orgánů přímo v místě bydliště, souhlas vlastníka nemovitosti, celkově špatné jméno firmy a samozřejmě nemít doma příjemnou oddechovou atmosféru a nemůže nechat práci za dveřmi. kanceláře. Nyní si řekneme konkrétní vysvětlení pro tyto nevýhody.

Exekuce majetku

Řekněme si upřímně, ne každému podnikateli se daří tak, jak by si přál. Jsou bohužel i takové dny, kdy se prostě nedaří vydělat ani na náklady firmy, nikoli na vlastní živobytí. Někteří podnikatelé tyto dny zvládnou bez větších problémů, jiní to však vzdají buď dobrovolně, nebo jednoduše proto, že jim nic jiného nezbývá. V druhém případě může hrozit až exekuce. Pokud má firma mnoho dluhů, které už nemá jak splatit, je na řadě exekutor. Všichni víme, že exekuce majetku není nikdy příjemná. Horší však než přijít „pouze“ o majetek firmy, je přijít o svůj osobní majetek. Exekutorský úřad vůbec nezajímá, že Vy máte děti a nemáte dostatek financí na nakupování všeho, co potřebují ke zdravému vývoji. Jediné co ho zajímá je, že vy jste dlužník s nesplacenými dluhy. V takovém případě Vás v kterýkoli den může navštívit zaměstnanec exekutorského úřadu, který ale nemá v úmyslu si s Vámi jen přátelsky popovídat. Tehdy se už těžko vysvětluje, co patřilo a co nepatřilo firmě. Exekutor má právo vzít Vám cokoli. V tomto případě se ještě můžete obrátit na soud, ale soudní řízení stojí samozřejmě další peníze a navíc zaberou Vám zbytečně spoustu času, který jste raději mohli strávit například se svojí rodinou.

Rušení rodiny

BytRušení rodiny je další nevýhodou sídla v bytě. Máte-li rodinu určitě víte jaké jsou děti. Děti neustále dovádějí, hrají si, dělají křik. I toto je jednou z nevýhod mít sídlo v bytě, protože děti Vás mohou rušit při práci a nebudete se umět soustředit na 100% a můžete být vyrušováni případně i při obchodních schůzkách. Na druhé straně i Vaše rodina může trpět nedostatkem soukromí, když budou k Vám domů chodit Vaši zaměstnanci na konzultace, případně klienti či obchodní partneři.

Setkání s klienty v restauracích a kavárnách

Tato nevýhoda navazuje na předchozí. Jelikož můžete někdy potřebovat soukromí na setkání s klienty případně zaměstnanci a nebudete chtít být vyrušován, nebo nebudete chtít zatěžovat strentutiami svou rodinu, je zde možnost dohodnout si schůzku v kavárně nebo v restauraci. Je to dobré řešení, ale také ne dlouho. Taková setkání jdou do peněz a navíc, ani tam nenajdete vhodné prostředí pro obchodní jednání, protože se tam pohybuje mnoho dalších lidí. Dále, pokud potřebujete ke své práci nějaké konkrétní pomůcky, například projektory, notebook a podobně, není zrovna nejpraktičtější pořád nosit tyto věci s sebou a přesto nemáte jistotu jestli je budete moci v dané restauraci či kavárně použít.

Kontrolní orgány

Další nevýhodou mít sídlo v bytě je například kontrola. Provozovat firmu má určitá pravidla, daná zákonem, které musí být dodrženy. K tomu, aby se zákon neporušoval jsou zde příslušné kontrolní orgány, které dohlížejí na dodržování zákonů. Každý podnikatel je povinen těmto kontrolním úřadům umožnit vstup do své provozovny aby zkontrolovali vše co se týká provozování firmy. Pokud však nemá firma provozovnu, ale má sídlo v bytě podnikatele, mají úředníci právo na návštěvu bytu. Tyto návštěvy také nemusí být rodině zrovna nejpříjemnější, protože jim opět zasahují do soukromí.

Souhlas vlastníka bytu nebo bytového domu

Když chce mít podnikatel sídlo v bytě, potřebuje souhlas vlastníka bytového domu. Tento souhlas se ale ne vždy podaří vyřídit, neboť majitel bytu může mít různé námitky a nesouhlasit s tím, aby podnikatel měl sídlo v bytě, a tak vzniká problém jak to dále vyřešit.

Špatné jméno firmy

KancelariaMít sídlo v bytě má ještě další velkou nevýhodu, která může dokonce ohrozit i zisky firmy. Touto nevýhodou je špatné jméno firmy. Obchodní setkání v kavárnách a restauracích případně v jiných společných prostorách nepůsobí na některé klienty a obchodní partnery přesvědčivě. Mohou začít pochybovat o dobrém jménu firmy. Je zde také problém, že v restauraci můžete být vyrušováni a takové obchodní setkání nemusí vypadat zrovna profesionálně. Taková setkání mohou postupně špatně ovlivnit zisky a pověst firmy.

Pokud tedy přemýšlíte kam umístit sídlo své firmy zvolte raději mnohem bezpečnější a jednodušší způsob a to tak, že si vytvoříte virtuální sídlo firmy. Virtuální sídlo Vás zbaví obav o ztracení dobrého jména firmy a také nemusíte řešit, zda má Vaše rodina dostatek soukromí. V případě potřeby lze po dohodě virtuální sídlo použít i jako místo pro obchodní jednání.

 

 

Zaujali jsme Vás?
Objednejte si virtuální sídlo
ještě dnes.

Objednat virtuální sídlo
(C) Copyright 2012 - 2024 MojeSidlo.cz - Virtuální sídlo v Praze

MojeSidlo.cz - všeobecné obchodní podmínky